Koller Mártonné bemutatkozás

Koller Mártonné sz. Molnár Veronika vagyok. 1940 január 1-én, Déván születtem. 1946-ban családommal települtünk Magyarországra, Bonyhádra. Itt végeztem általános iskolai tanulmányaimat. Kereskedelmi tanulónak jelentkeztem a helyi Földműves Szövetkezetbe, ahol a gyakorlati munkát végeztem, az elméleti oktatást Gyöngyösön kaptam. 1957-ben kaptam szakképesítést, majd a kereskedelemben helyezkedtem el.

1959-ben férjhez mentem, majd férjemmel, Koller Mártonnal a vendéglátóiparban kezdtünk dolgozni. Megszereztük a vendéglátó ipari eladói és vezetői képesítést, és a pályafutásunk ezután a vendéglátásban folytatódott. A Bonyhádi Földműves Szövetkezet kakasdi melegkonyhás vendéglőjében kezdtünk, majd Kölesden, Sióagárdon és Pálfán vezettünk éttermeket. Az 1980-as évek közepén Bonyhád Szecska városrészében magánvállalkozásba kezdtünk. Megépítettük a Szőlőhegy vendéglőt, majd 1993-ban megnyitottuk a Koller Panzió Éttermet. Az étteremben a konyha irányítása volt a feladatom.

Nyugdíjba vonulásom után már több időm jutott régen dédelgetett álmomra, a festészetre. Autodidakta módon képeztem magam. Szakkönyvek és festőtáborokon való részvétel segített elsajátítani az alapokat. Kipróbáltam többféle technikát. Először akvarellel kezdtem, majd pasztellkrétával folytattam. Megkedveltem az akril, végül az olajfestéket is. Képeim témái változatosak. Festek tájképeket, csendéletet, portrét, városrészleteket, hívő emberként szívesen festek bibliai jeleneteket is.

Tizenhárom éve tagja vagyok a Tolna Megyei Bárka Művészeti Szalonnak. 2003 óta 30 önálló, és a Művészeti Szalon keretein belül számos közös kiállításon vehettem részt. 2009-ben a Szekszárdi Pünkösdi Fesztivál alkotói pályázatán a Jézus mennybemenetele című festményemmel első helyezést értem el.

A festészet mellett fontosnak éreztem, hogy megírjam őseim történetét. 2006-ban megjelent a Szívünkben még mindig élnek című memoár könyvem. 2011-ben a Vándormadarak című történelmi regényem, majd 2013-ban a Bíborvörös alkonyat címmel idős emberekről szóló könyvem került kiadatásba. A Bonyhádi Völgységi Múzeum felkérésére feldolgoztam Makai Erzsébetnek a Perczelek alkalmazottjának receptfüzetét. 2017-ben Az első, a felejthetetlen címmel jelent meg első, kalandos erdélyi családi utunk története. Felkérésre nem csak a megye számos területén, de Budapesten, Erdélyben és Kapolcson a Művészetek völgyében is bemutathattam könyveimet illetve festményeim egy részét.

Férjemmel, Koller Mártonnal kötött házasságunkból egy leánygyermekünk született. Négy unokám és három dédunokám van. A családommal együtt Bonyhádon élek. Az étterem és a panzió vezetése már az ő feladatuk, de boldog vagyok, mert mindig számítanak még a tanácsaimra, segítségemre.

Vallom, az élet mindenki számára rejteget örömöket, csak meg kell találni. Hála a Jóistennek én a munkámban, a festészetben, az írásban és a családi békében megtaláltam!